לא מעט אנשים כיום זכאים לקבלת החזר מס בגין מיסים שנוכו ממשכורתם שלא לצורך. חשוב להדגיש ולומר כבר בפתיחת הדברים כי ישנה אפשרות של החזר מס לעצמאים, ולא רק לשכירים כפי שמקובל לחשוב. כיום ישנה אפשרות של בדיקת זכאות להחזר מס, בדיקה פשוטה ומהירה למדי, שתבדוק האם גם אתם זכאים לקבלת החזר מס לעצמאים או לשכירים. אך בכל זאת, רבים כיום פשוט מוותרים על כך ובוחרים שלא לבדוק את מצב ניכויי המס שלהם מחשש להתמודדות עם הליך בירוקרטי ארוך ומייגע. אז אם גם אתם חושבים שנוכו אחוזי מס גבוהים מידי מהמשכורת שלכם, חשוב לדעת כי כיום בעזרת בעזרת בדיקת זכאות להחזר מס תוכלו לוודא שאתם אכן זכאים ולקבל את מלוא ההחזרים ללא התמודדות מפחידה ומייאשת מול רשויות המס. מעבר לכך, וודאי תשמחו לשמוע שהבדיקה נעשית דרך האינטרנט בלבד כך שתצליחו לחסוך אף את התורים הארוכים במשרדים הממשלתיים. אין יותר תירוצים, כל שנותר לכם לעשות זה לבדוק האם אתם אכן זכאים לקבלת החזר מס לעצמאים, החזר מס לשכירים, החזר מס – זכותך.
החזר מס – זכותך מבטיח לכם שתקבלו את כל ניכויי המס שנוכו שלא לצורך, ועוד בתוספת ריבית! אך רגע לפני שאתם ממהרים להתחיל בתהליך הבדיקה לקבלת החזר מס לעצמאים, חשוב שתכירו את שיטת החישוב בישראל.
חישובי המס בישראל – ניכויי המס נקבעים בהתאם להכנסה השנתית ולא החודשית! הכירו את כל המשמעויות לכך
גובה המס שמנוכה ממשכורתו של כל עצמאי או שכיר, נקבע בהתאם להכנסה השנתית בלבד. חשוב להדגיש ולומר כי למרות שניכויי המס יורדים ממשכורתו של כל עובד מידי חודש, גובה המס שמנוכה נקבע על פי ההכנסה השנתית ולא החודשית. אז איך רשויות המס יודעות כמה כל עובד עתיד להרוויח בסוף השנה אם היא רק התחילה אתם שואלים? אחת הסיבות השכיחות ביותר בגינה רבים זכאים להליך החזר מס לעצמאים, החזר מס שלילי וכן החזר מס – זכותך היא אופן החישוב המשוער של ההכנסה השנתית. רשות המס מעריכה כמה כל עובד עתיד להכניס בכל שנה ובהתאם להערכה זו היא מנכה את אחוזי המס הנדרשים. השיטה בעזרתה רשות המס יודעת להעריך די פשוטה אך לא תמיד מדוייקת, היא מכפילה את סך ההכנסה החודשית בסך חודשי העבודה שנותרו עד לסוף השנה. כלומר, אם עובד מרוויח 10,000 שקלים מידי חודש, רשות המס תעריך שהוא מרוויח 120,000 שקלים מידי שנה (10,000 שקלים כפול 12 חודשי השנה).
שיטה זו גורמת לאי דיוקים רבים בגין כל שינוי בהכנסה החודשית במהלך השנה. במידה ומשכורתו של העובד קוצצה, או שהוא נדרש לטיפול רפואי ונעדר זמן ממושך ממקום העבודה, ההכנסה השנתית שלו תרד (ולעיתים אף בעשרות אחוזים) אך הערכתם של רשויות המס בעזרתה הם מנכים מיסים ממשכורתו עדיין עומד בעינה, ועל כך נרחיב מטה. אז אם כל ניכויי המס מחושבים בהתאם להכנסה השנתית, למה בכל זאת אנחנו רואים הורדות מס חודשיות בכל תלוש? הסיבה המרכזית לכך היא החשש להכביד מאוד על כל משק בית ממוצע בעת גביית כל המס השנתי בסוף השנה. לכן, רשות המיסים בוחרת להעריך את ההכנסה השנתית ולנכות את חוב המס בתשלומים מידי חודש.
כל הסיבות השכיחות ביותר להחזרים – כך תדעו להעריך את הסיכויים לכך שגם אתם זכאים להחזרי מס!
שיטת חישוב אחוזי המס שצריכים לנכות ממשכורתו של כל עובד או משכרו של כל עצמאי ברורה, אך מהן הסיבות השכיחות ביותר לאי דיוקים בחישוב? רבים מהזכאים לקבלת החזר מס לעצמאים, החזר מס שלילי, החזר מס הכנסה לשכירים הם אנשים שמשכורתם עברה שינוי כלשהו במהלך השנה. במידה והתחלתם את השנה עם משכורת של 10,000 שקלים מידי חודש, רשות המיסים העריכה שתסיימו את השנה עם הכנסה של 120,000 שקלים. במידה ומשכורתכם קוצצה לכ 7,000 שקלים, ההכנסה השנתית החדשה עומדת על כ 84,000 שקלים בלבד, ירידה של עשרות אחוזים שלא תגולם בניכויי המס שנקבעו כבר בהתאם למשכורת הגבוהה. סיבה נוספת לזכאותם של רבים בקבלת החזר מס לעצמאים, החזר מס הכנסה לשכירים היא מעבר בין עבודות במהלך השנה. לא מעט אנשים העוברים מקומות עבודה במהלך השנה לא מבצעים את כל העדכונים הנדרשים בכדי שרשויות המס יעריכו מחדש את סך ההכנסה השנתית שלהם. מעבר בין מקומות עבודה עם פערי שכר עתיד לזכות גם אתכם בהליך החזר מס לעצמאים או לשכירים.
סיבה נוספת ליצירת פערים בני עשרות אחוזים בין ניכויי המס בפועל לבין אלה שאמורים לנכות היא חופשת לידה. לא מעט נשים בהיריון משלמות מיסים גבוהים יותר מאלה שהן אמורות לשלם. אם לא די בכך, ישנן לא מעט נקודות הטבה לאנשים בעלי מוגבלויות, למשוחררים משירות מדיני, למתגוררים באזורי פריפריה, למחזיקים בתואר אקדמאי ועוד. כלל הנקודות הללו אמורות להנמיך את שיעור המס, מה שלא תמיד קורה בפועל. הסיבות לכך הן בעיקר חוסר עדכון נכון של מלוא הפרטים הנדרשים, מה שמונע מהזכאים את כל ההטבות.
הוצאות מוכרות לבית העסק מורידות את סך ההכנסה החודשית ובכך מורידות את ניכויי המס בהתאמה
כפי שהזכרנו מעלה, גם עצמאים זכאים לקבלת החזר מס לעצמאים במידה וניכו מהכנסתם אחוזי מס גבוהים מידי. הסיבות השכיחות ביותר בגינן עצמאים זכאים לקבלת החזר מס לעצמאים הן הוצאות מוכרות. ישנן לא מעט הוצאות המוכרות על ידי רשות המיסים כהוצאות עסקיות ונחוצות לבית העסק. במידה ובעל עסק הרוויח בשנה כ 200,000 שקלים אך הצהיר כי היו לו הוצאות עסקיות ומוכרות בשווי 50,000 שקלים, סך ההכנסה שלו היא 150,000 שקלים בלבד ועל פיה רשות המס אמורה לחשב את גובה תשלומי המיסים שלו. ההוצאות המוכרות השכיחות ביותר הן: רכישת רכב חברה, הוצאות הרכב, גיוס עובדים חדשים והכשרתם, מעבר של השתלמויות מקצועיות לקידום העסק ועוד. בעלי עסקים רבים נהנים מהטרדה משמעותית של לא מעט כסף בתשלומי המיסים בגין הצהרתם על הוצאות מוכרות. אז לאחר שהשלמתם את הליך בדיקת זכאות להחזר מס – זכותך ומצאתם כי אתם זכאים לקבל החזר מס לעצמאים או לשכירים, חשוב שתכירו מספר נקודות אודות קבלת התשלום.
ראשית חשוב לדעת כי תוכלו לקבל החזר מס לעצמאים וכן החזר מס הכנסה לשכירים עד שש שנים אחורה. כלומר, במידה ואתם סבורים כי קיים כשל בתשלומי המס לפני חמש שנים, תוכלו לבדוק זאת ובמידה ונמצאתם אכן זכאים, תוכלו לקבל את כל המגיע לכם. אך מעבר לקבלת התשלום המגיע לכם, וודאי תשמחו לשמוע שאתם זכאים לקבל את כל ההחזרים בתוספת ריבית בת 4% מידי שנה. לכן, אל לכם להסס להתחיל בהליך בדיקת זכאות להחזרי מס, במידה ואתם עונים על אחת ההגדרות שצויינו מעלה, סביר מאוד להניח שאתם אכן זכאים לקבלת תשלום.
עוד משהו מעניין על: סטטוס החזר מס